Terugblik seminar ‘Fit over de Finish’

We kijken terug op een inspirerend en inhoudelijk seminar op donderdag 27 oktober. Met ruim 90 pensioenprofessionals en toonaangevende sprekers wisselden we kennis en ervaringen uit over het thema ‘Fit over de Finish’. Ook maakten we onze nieuwe voorzitter bekend: Sheila van Veen, Directeur van Algemeen Pensioenfonds Aruba droeg het stokje over aan Nadya Croes – van Putten, Directeur van Algemeen Pensioenfonds Sint Maarten.

Tijdens het avondprogramma op woensdag 26 oktober ontmoetten deelnemers elkaar alvast in ontspannen sfeer. De volgende dag begon het officiële programma van het seminar in het Hilton Hotel Aruba.

Spetterende opening
In de openingsact lieten kinderen, tieners en ouderen van onder andere Born to Dance Studio Aruba en Movimento ta Bida Aruba in een film gasten met een vrolijke en frisse blik naar pensioen kijken. Ook Kadochi Kock en Kamilah Dammers verschenen in beeld. Daarna beeldde dansgroep Flor di Aloe met veel flair de thema’s uit die de kinderen hadden besproken. Meerdere sprekers belichtten vervolgens het thema ‘Fit over de Finish’ vanuit het perspectief van macro-economie, werkgevers, werknemers en gepensioneerden.

Sprekers
Ons seminar bood deelnemers een mooi en interessant programma, met een goede balans tussen de urgente inhoudelijke boodschap en het belang van innerlijk welzijn. Martijn Balkestein van de Kamer van Koophandel Aruba bracht de macro-economische ontwikkelingen in beeld. Hij lichtte de grote impact van de vergrijzing op de eilanden toe en welke uitdagingen en tegelijkertijd ook kansen dit met zich meebrengt. Sandra Goettsch, HR Director Nyenrode Business University, legde uit hoe we onze werknemers beter op nieuwe en andere manieren kunnen begeleiden. En waarom dit noodzakelijk is om fit en betrokken medewerkers te hebben en houden. Narayana Camelia van True Potentials ging met het publiek aan de slag. Het doel is niet om te wachten tot de finish: the time to start is now. Tijdens een leuke en dynamische presentatie zoemde ze in op geluk en hoe je op drie manieren geluk kunt vinden. Daarbij haalde ze Albert Einstein aan: “Succes is not the key to happiness. Happiness is the key to success.” Lay Hing de Kort van Cornerstone Economics sloot met haar bijdrage het ochtendprogramma af. Zij ging in op het anders denken over pensioen en met pensioen gaan. Dit moet beter gaan passen bij de nieuwe manieren van organiseren en uitvoeren van werk en onderwijs.

Break out sessies
In de middag verdiepten de deelnemers zich tijdens korte en interactieve sessies verder in onderwerpen die aansluiten op het thema. In kleinere groepen woonden zij workshops bij. Onderwerpen waren de risico’s en kansen van klimaatverandering (Frederik Mannaerts – Russell Investments), hoe bereik je deelnemers wél met communicatie (Iris van Zetten – Montae & Partners), pensioenleeftijd (Ivo Valdes – OPPA), lokaal duurzaam investeren a.d.h.v. een praktische casus (Iwan Zunder – PID Caribbean) en een gezonde levensstijl (Rene Wild, Wild Fit Training System). We sloten de dag af met een levendige paneldiscussie.

Nieuwe voorzitter
Aan het einde van de dag nam Sheila van Veen afscheid als voorzitter van CaPAs. Nadya Croes – van Putten volgt haar op. Nadya is Directeur bij Algemeen Pensioenfonds Sint Maarten en is al jaren betrokken bij CaPAs. Wij bedanken Sheila voor haar voortdurende en inspirerende inzet als voorzitter van CaPAs en wij wensen Nadya veel plezier en succes in haar nieuwe rol! Gelukkig hoeven we Sheila niet te missen, want zij blijft actief als bestuurslid van CaPAs. Na de afsluiting praatten deelnemers, sprekers en de organisatie na tijdens een gezellige borrel.

Enthousiaste en betrokken deelnemers
We kijken met veel plezier terug op ons eerste echt grote evenement na de Covid-19 periode. De betrokkenheid en het enthousiasme van zowel deelnemers als sprekers sprak boekdelen. In een serieuze maar gemoedelijke sfeer wisselden we waardevolle kennis, ervaring en ideeën met elkaar uit.

Zorg dat jij er de volgende keer ook bij bent!
Ben jij pensioenprofessional in de Dutch Caribbean en blijf je graag op de hoogte van toekomstige seminars en ons opleidingsprogramma? Stuur dan een mailtje naar secretariaat@pensioenkoepel.org. Wij zorgen dan dat je de uitnodiging voor ons volgende seminar ontvangt.

Bekijk en download presentaties van het seminar.

Bekijk een foto-impressie van het seminar.